Acat и Алат чернодробни показатели и изследвания с анаболни стероиди

»
»

Асат и Алат  са ензими, приносители на аминогрупи и трансамини. Асат и Алат взимат участие в биохимичните процеси в клетките на черния дроб, и най-вече в синтеза на гликоген. Алат е чернодробен ензим. Асат се открила в белите дробове, скелетни мускули, панкреас, сърце, мозък. Гликонен е познат още като депо на енергия в организма. Увреждането на който и да е от тези органи и тъкани води до синтезиране и освобождаване на по-големи количества ензими Асат и Алат в кръвта. Колкото повече ензими са се отделили, толкова по-висока активност, високо ниво Асат и Алат се отчитат при изследване. Броят и концентрацията на Acat и Alat дават информация за състоянието на черния дроб и наличието или отсъствието на болест, увреждане на чернодробната функция или неправилно фукнциониране на черния дроб.  Понякога завишените нива на Асат и Алат не свидетелстват за наличие на чернодробно увреждане. Много често това се причинява от мускулни нарушения или травми.

Не само неправилната употреба и злоупотреба със стероиди може да доведе до показатели извън референтните стойности на Асат и Алат . Уврежданията на всички тъкани и органи в тялото водят до синтезиране на по-големи количества чернодробни ензими в кръвта.

При иначе здрави хора, завишените нива на Асат и Алат биха могли да са сигнал за неправилна употреба на анаболни стероиди, стероидни препарати и медикаменти.  Задължително по време на цикъл анаболни андрогенни стероиди следете нивата на черноробни ензими. Преди поръчка и купуване на стероиди, както и преди употребата на стероидни продукти,   консултирайте се с нашите специалисти.

Референтните стойности Асат и Алат  биха могли да варират в зависимост от различните лаборатории. Винаги заедно с резултатите от вашите изследванията получавате и нормалните граници на ензимите.
Стандартните референтни стойности Acat и Alat са в границите на:
 Жени  5-38 I.U.
Мъже  10-50 I.U.

Или:
АЛАТ (ALT, SGPT) варира в нормални граници от 7-56 IU/L серум
АСАТ (AST, SGOT) варира в нормални граници от 5-40 IU/L серум

Времето за нормализиране на завишените нива Асат и Алат зависи от вида на употребените стероидни препарати, нивото приеманата доза на анаболни стероиди, и също така продължителността на цикъла анаболни и андрогенни стероиди.

Ако усещате нетипични усещания, забелязали сте появата на тъпи болки в дясното подребрие, които се повтарят и не отшумяват трябва задължително да се свържете с Вашия лекар. Най-чести симптомите, които свидетелстват за завишени нива Асат и Алат ензими и увеличен черен дроб са оплаквания от тъпи болки, които се усещат от дясно, в областта на дясното подребрие, често с усещане, че болката слиза надолу. Сходни симптоми се наблюдават и при вътрешни увреждания,  прегъната жлъчка. Консултация със специалист и назначени изследвания на Асат и Алат  ще покажат точната причина за тези болки в гърба от дясно.  Ако се окаже, че причината е в увреждане или затруднена функция на черния дроб в следствие цикъл стероиди, то ще  бъде предписано лечение е с трансметил. При иначе здрав организъм стойностите на ензимите Асат и Алат ще се върнат към референтните  в рамките на няколко дни.

В случай, че Ви предстотят медицинско изследване за започване на работа, профилактичен преглед,  или просто се интересувате  от здравословното състояние на тялото си, трябва да имате предвид, че прием на анаболни андрогенни стероиди причинява промяна в нормалните нива Асат и Алат. Най-вероятно, при назначено изследване на ензими, активността на Асат и Алат в кръвта Ви ще бъде извън стандартните референти стойности от 5-38 I.U. за жени и  10-50 I.U. за мъже. (АЛАТ (ALT, SGPT) варира в нормални граници от 7-56 IU/L серум, АСАТ (AST, SGOT) варира в нормални граници от 5-40 IU/L серум).

Нивото на Асат и Алат в кръвта е най-добрият показател за отсъствие или наличие на  заболяване, увреждане на тъканите, увреждане на органите, чернодробен проблем. Въпреки това, отчетената стойност Асат и Алат  не е правопропорционална и не съответства точно на степента на увреждане или тежестта на чернодробно заболяване.  Най-нагледен пример за това е изследването за остър вирусен хепатит A. При него излизат много високи стойности на трансаминазите Въпреки това, след лечение и оздравяване, по-голямата част болни от хепатит А се възстановяват без наличие на остатъчни чернодробни увреждания. Обратно на тях, заразените с хроничен хепатит C, показват сравнително умерени стойности Асат и Алат , но при по-задълбочени изследвания на черния дроб се наблюдават сериозни увреждания на чернодробната тъкан, водещи след себе си риск от развиване на цироза. Завишените нива на трансаминазите Асат и Алат  сами по себе си не увреждат черния дроб, нито пречат на нормалната му функция. За да се уточни дали чернодробната функция е без изменения или е нарушена са необходими следните клинични изследвания:
1. Коагулационен панел (протомбиново време и INR) – този тест измерва нормалната съсирваща функция на кръвта. Коагулацията зависи от произвеждани от черния дроб фактори на кръвосъсирване. Тези фактори и съсирващата функция на кръвта са показатели за правилното функциониране на черния дроб.
2. Албумин (хипоалбуминемия) – албуминът е белтък, който се синтезира в черния дроб. Ниски нива албумин предполага наличие на хроничен чернодробен проблем или други състояния, свързани с понижени нива на албумин.
3. Билирубин – това е продукт, който се  отделя с жлъчката в отделителната система при разпад на кръвните клетки. Повишените нива на билирубин сочат за дисфункция на черния дроб.

Завишените стойности  на трансаминазите Асат и Алат  често се дължат и на  омазнен черен дроб (fatty liver), злоупотребата с алкохол, диабет или затлъстяване, медикаменти като Аспирин, Напраксен, Парацетамол, Диклофенак, Ибупруфен, Ловастатин,  Карбамазепин, Тетрациклини, Фенитоин, Сулфонамиди, Изониазид, Тяярициклични антидепресанти.

Съотношението Асат/Алат
Тъй като трансамини Асат и Алат са налични в тъканите и органите на организма, само изследване и откриване на завишени нива Асат и Алат  не може да покаже точната причина за промяната в активността им. Винаги, обаче високите нива Асат и Алат   свидетелстват за нарушени чернодробни клетки.
За да се даде по-точна диагноза се изследва Съотношението на стойностите на ензими Асат и Алат. Това изследван има информативна стойност, която да насочи личния лекар към допълнително изследване на конкретен тип чернодробно увреждане.

АСАТ/АЛАТ = 1 (нивото на АЛАТ и по-високо или равно на това на АСАТ), но и двете нива са с високи стойности, много над нормалните стойности показват наличие на вирусен хепатит или токсичен (медикаментозен) хепатит.
АСАТ/АЛАТ по-голямо от 2:1 (АСАТ е с поне 2 пъти по-високи стойности от АЛАТ) посказват за алкохолно увреждане на черния дроб.
АСАТ/АЛАТ > 1 говори за склонност към възможна цироза при пациент, който не е страдал от алкохолен хепатит.
Понеже завишени нива Асат и Алат   биха могли да говорят за много разнообразни заболявания е необходимо да се извършат още клинични тестове и изследвания, да се проследи историята на заболяването или увреждането.

Възможни нарушенията на чернодробната функция и заболявания на черния дроб при съотношение  Асат >Алат :

1. Токсичен или медикаментозен хепатит, алкохолно натравяне

2. Вирусен или микробен хепатит

3. Хепатални огнища на туберкулоза, саркоидоза или лимфом

4. Сърдечна недостатъчност или посттравматичен шок

5. Венозна обструкция на хепаталните вени (синдром на Budd-Chiari)

6. Остра хепатална стеатоза

Възможни нарушения в сърдечно-съдовата система, сърце и мускул - Сърдечни (миокард) и мускулни причини (с увеличен Асат)

1. Инфаркт на миокарда – поради високата концентрация на АСАТ в сърцето, пациенти с инфаркт показват 4-10 пъти завишени стойности на този ензим 6-12 часа след него. АСАТ има пик 24-36 часа след инцидента, но в рамките на 3-4 дни след него стойностите влизат в нормалните граници.

2. Миокардит

3. Кардиак арест (cardiac arrest)

4. Сърдечна операция

5. Кръш синдром (crash symptom)

6. Чести мускулни инжекции

7. Полиомиозит, дерматомиозит

8. Мускулна дистрофия

9. Хипотироидизъм

10. Малигнена хипертермия

Допълнителни изследвания

При откриване на завишени нива Асат и Алат   при клинични изследвания, следващите стъпки в диагностичния процес са: ехография на черен дроб и жлъчни пътища, креатинин, еозинофили и неутрофили (от кръвна картина).


ЗА КОНТАКТИ: 0885555095


ЗАПИТВАНЕ / ПОРЪЧКА
Име:

Моля, въведете име
Е-мейл или телефон:

Моля, въведете е-мейл или телефон
Съобщение:

Моля, въведете текст

Въведете кода от картинката

Гинекомастия и Провирон

Често се приема, че могат да се направят мускули като се използва провирон, което е едно погрешно схващане. Провирон - PROVIRON е силен андроген, но с много слабо изразени анаболни свойства.

Натурални секс стимуланти и медикаменти

Сексуални стимуланти (секс стимуланти) са продукти, които спомагат за възстановяване на сексуалното желани и подобряване на общата си сексуална функция. 

Интересни факти за оралния препарат Стромба (Stanozolol).

Стромба (Станозолол) - да го приемаме, комбинираме и какъв ефект има.
В тази статия представяме основна информация за това как да се приема, дозира и комбинира Стромба, което е популярното наименование на Stanozolol, с анаболни стимулатори за орално и инжекционно използване.

Предимства на използване на Стромба в сравнение с други анаболни стероиди

Стромба осигурява изключително качествено нарастване на мускулната маса. Това е в основата на предпочитанията, които атлети и фитнес маниаци му отдават. Като класификация, стромба е андрогенен анаболен стероид. Освен с това наименование, той е известен още като Станозолол. Тъй като това име е доста по-трудно за запомняне и често се бърка, то се използва доста по-рядко и най-вече в специализираната литература по въпроса.

При използване на препарата, или при изпълняване на програми, базирани на него, бодибилдърите се радват на отлично нарастване на мощта и силата. Нещо повече, те получават онази толкова нужна им енергия и издържливост, която е нужна по време на тежки тренировки.

Едно друго, много важно предимство на Стромбата е бързото изгаряне на мазнините. Това води до оставане на чиста мускулна маса. Тялото на спортиста се разкрасява. То придобива изключително красив релеф с ясно различими мускули. 

Използвайте този препарат кратко време

Метандростенолон е действащата съставка на доста известният в средите на спорта препарат популярен под името Метан.

Стромба е търговско име

Стромба е търговското име на най—масово използвания продукт от групата на стероидните препарати.


Всички новини


ЗАПИТВАНЕ / ПОРЪЧКА
Име:

Моля, въведете име
Е-мейл или телефон:

Моля, въведете е-мейл или телефон
Съобщение:

Моля, въведете текст

Въведете кода от картинката